Krajem septembra 2018. godine, Panama je odlučila da otkaže „gostoprimstvo“ spasilačkom brodu „Aquarius“. Naime, Panama je, prema navodima organizacije „SOS Mediterranée“ i medija, na izvršeni pritisak koji je došao od strane italijanskih vlasti, odlučila da iz registra plovila obriše brod „Aquarius“, koji deluje u okviru nevladine organizacije „SOS Mediterranée“ i bavi se spasavanjem izbeglica i migranata širom Mediterana.

U cilju traženja nove zemlje domaćina, čelnici nevladine organizacije „SOS Mediterranée“ pozvali su evropske vlade da ukažu gostoprimstvo „Aquariusu“ i omoguće mu dalje delovanje.

Ranije ove godine, „Aquarius“ je, u više navrata bio u središtu pažnje evropskih čelnika i kamen spoticanja u usaglašavanju zajedničke azilne politike na Mediteranu. Tako su u junu, čelnici nekolicine država članica EU, predvođeni Austrijom i Italijom, prikupljali podršku drugih država članica kako bi kreirala politika sprečavanja dolaska izbeglica i migranta, što je izazvalo krizu zajedničkog azilnog sistema.

Proteklih godina „Aquarius“ je učestvovao u brojnim spasilačkim akcijama i zaslužan je za hiljade spašenih života širom Mediterana. Prema navodima UNHCR-a, 45.700 izbeglica i migranata je u prvih šest meseci ove godine stiglo u Evropu preko Mediterana. U prvih sedam meseci 2018. godine, u Sredozemlju je živote izgubilo preko 1.500 izbeglica i migranata. Stoga, onemogućavanje aktivnosti broda „Aquarius“, svakako ne predtavlja doprinos sprečavanju stradanja izbeglica i migranata na moru, niti pospešuje azilni sistem EU i drugih evropskih država.