Prema procenama UNHCR, u Srbiji je na kraju februara 2017. godine bilo oko 7.650 migranata, nešto manje u odnosu na prethodni mesec. Od tog broja, oko 86% bilo je smešteno u nekom od 17 centara za prihvat širom Srbije, a ostali su i dalje boravili u napuštenim skladištima u blizini glavne autobuske stanice u Beogradu ili u improvizovanim skloništima u blizini granice sa Mađarskom. U februaru je 210 osoba pristupilo mađarskoj proceduri azila na dve „tranzitne zone“ u blizini graničnih prelaza Horgoš i Kelebija. S druge strane, preko 850 osoba se tokom februara obratilo UNHCR i njegovim partnerima tvrdeći da im nije bilo omogućeno da pristupe postupku azila u Mađarskoj, već da su umesto toga vraćeni nazad u Srbiju.

Podaci Kancelarije za azil za februar pokazuju da su 502 strana državljana izrazila nameru da traže azil u Srbiji, od čega je, slično kao i u prethodnom periodu, najviše bilo osoba iz Avganistana, Iraka i Sirije. Dece je među tražiocima azila bilo 218, od kojih je 7 dečaka iz Avganistana, Alžira, Libije i Pakistana bilo bez pratnje roditelja ili zakonskog staratelja.

Kancelarija za azil je u februaru registrovala 54 osoba koje su u prethodnom periodu izrazili nameru da traže azil, 53 osobe su podnele zahtev za azil, a obavljeno je 17 usmenih rasprava po zahtevima za azil osoba iz Avganistana, Burundija, Iraka, Irana, Kameruna, Sirije i Somalije. Takođe, Kancelarija za azil je donela sedam rešenja kojima se odbacuju zahtevi za azil osam osoba iz Avganistana, Gane, Hrvatske, Makedonije, Meksika i Rusije. Doneta su četiri zaključka kojima se obustavljaju postupci po zahtevima za azil 11 osoba iz Avganistana, Irana, Rusije i Sirije. Ni u februaru nije bilo pozitivnih odluka po zahtevima za azil, tako da je i dalje ukupan broj dodeljenih utočišta 41, a supsidijarnih zaštita 49.