18..10.2023. U petak 13. oktobra Beogradski centar za ljudska prava je u saradnji sa Kancelarijom Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Srbiji organizovao okrugli sto na temu: Značaj veštačenja i mišljenja eksperata kao dokaza u postupku azila.

Okrugli sto ima za cilj da svim relevantnim akterima – predstavnicima državnih organa, pravosuđa, akademskoj zajednici i pravnim praktičarima približi značaj sveobuhvatnog razmatranja dokaza koji se dostavljaju u postupcima azila, s fokusom na posebno osetljive slučajeve, radi unapređenja prakse u donošenju odluka o zahtevima za azil. Uvažavanje nalaza i mišljenja eksperata iz različitih oblasti, kao što su medicina i psihologija, neophodno je za pravilno utvrđivanje činjeničnog stanja u pojedinačnim predmetima tražilaca azila.

U prvom delu okruglo stola bila je održana panel diskusija eksperata iz Srbije koji imaju iskustva u direktnom radu sa izbegličkom populacijom, a čija su mišljenja i stručni nalazi relevatni za bliže razumevanje pozicije posebno ranjivih tražilaca azila i izbeglica. Dr Snežana Pavlekić sa Instituta za sudsku medicinu i Biljana Petrović iz Međunarodne mreže pomoći (IAN) su govorile o položaju osoba koje su bile izložene različitim oblicima torture u zemljama porekla ili u tranzitu, kao i psihološkim posledicama sa kojima se one suočavaju u takvim okolnostima.

Drugi deo je bio namenjen regionalnim ekspertima čije je znanje i iskustvo u oblasti prava od velikog značaja za sve učesnike skupa i unapređenje njihove prakse u budućnosti. O praksi država članica Evropske unije i perspektivi Evropskog suda za ljudska prava kada je u pitanju veštačenje i razmatranje dokaza u upravnim postupcima govorili su dr Boštjan Zalar, sudija Upravnog suda u Sloveniji i predsednik evropske grane Međunarodnog udruženja sudija za azil i migracije (IARMJ-Europe) i Krešimir Kamber, pravni savetnik pri Evropskom sudu za ljudska prava.

Agendu događaja možete pogledati OVDE.

©fotografija: UNHCR Srbija / Beogradski centar za ljudska prava

Događaj je realizovan u okviru projekta Podrška tražiocima azila i izbeglicama u Republici Srbiji, uz podršku kancelarije UNHCR-a u Beogradu.

Pogledajte video snimak okruglog stola na temu: Značaj veštačenja i mišljenja eksperata kao dokaza u postupku azila: