Prema pisanju EUobservera neke od država članica Evropske unije zalažu se za otvaranje pritvorskih centara za migrante u Evropi ali u državi koja nije članica EU.

Ovu ideju su početkom juna javno izneli predstavnici Austrije i Danske uz podršku Nemačke i Holandije. Obrazloženje koje je dato jeste da migranti dolaze u Evropu prolazeći kroz veći broj država sa ciljem da azil zatraže u onoj državi koja im se najviše sviđa a ne u prvoj sigurnoj zemlji.

Krajem juna lideri Evropske unije sastaće se u Briselu kako bi razgovarali o široj reformi sistema azila. Austrija kao država koja od Bugarske preuzima predsedavanje i koja će biti zadužena za organizaciju sastanka nije iskazala preterani optimizam da bi do rešenja moglo i da dođe, te najavila novi samit na istu temu u septembru.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker nije se usprotivio projektu kampova za migrante izvan EU jer kako je objasnio pitanje iregularnih migracija nije samo evropsko pitanje već i nacionalno pitanje pogođenih država.

Danski premijer Lars Loke Rasmusen objasnio je da je u planu da se takvi centri otvore u „državi koja nije na listi poželjnih za migrante i trgovce ljudima, ne naročito privlačna država“. Prema danskom premijeru prvi koraci će biti preduzeti već tokom ove godine, a premijer Bavarske se nada da bi pritvorski centri mogli biti otvoreni već u avgustu.

Ranije je u medijima spominjano da bi takvi centri mogli biti otvoreni u Belorusiji. Predsednik Belorusije je tada izjavio da su predstavnici Evropske unije obećali finansiranje takvih centara ali da Belorusija nije spremna da otpočne tu vrstu saradnje dok ne bude imala potpisane sporazume o readmisiji sa državama iz kojih lica koja bi bila smeštena dolaze.

Foto: Fields of Gold, monkeywing (CC BY 2.0)