U prvih šest meseci 2017. godine, 1.979 osoba je zatražilo azil u Mađarskoj u tranzitnoj zoni na granici sa Srbijom a odobreno je 321 azila osobama iz Avganistana (117), Sirije (111), Iraka (38) i Somalije (8), pokazuju podaci Mađarskog helsinškog odbora. Najviše tražilaca azila, čak 79%, dolazilo je iz ratom razorenih zemalja – Avganistana, Sirije, Iraka i Somalije, a među tražiocima azila bilo je 42% dece i 34% žena.

U istom periodu, mađarske vlasti su preduzele mere prema čak 10.486 ilegalnih migranata. Ove mere, u skladu sa izmenama zakona koje su stupile na snagu 28. marta 2017. godine, podrazumevaju da mađarske vlasti mogu automatski da vraćaju sve nelegalne migrante koje zateknu na teritoriji do 8 kilometara od granice.

Osobe koje žele na legalan način pređu preko granice moraju da podnesu zahtev za azil u Mađarskoj u tranzitnoj zoni na granici sa Srbijom. Tražioci azila za vreme trajanja postupka azila borave u tranzitnoj zoni bez mogućnosti izlaska osim u pravcu Srbije. Tranzitna zona je podeljena na sektore i tražiocima azila nije dopušteno da izlaze iz svog sektora tokom pistupka azila koji može da traje od par nedelja do nekoliko meseci u zavisnosti od pojedinačnog slučaja.

Fotografija: Bence Jardany