21.4.2021. Današnji svet postao je mesto sukoba i progona, stvarajući i veliki broj izbeglica koje traže mir, priliku da rade, nastave obrazovanje, imaju bezbedno detinjstvo, porodicu na okupu i prijatelje.

Mnoge izbeglice u potrazi za bezbednim životom bežeći od sukoba ili progona vide našu zemlju kao mesto gde bi iznova mogli da započnu život. Uspešan proces njihove integracije čini: ostvarenje dostojanstvenog života, prilagođavanje kulturnim normama i lokalnoj zajednici, ali i značajan doprinos koji izbeglice mogu dati razvoju društva svojim dosadašnjim iskustvom, znanjem i talentima. U ovom procesu neophodna im je pomoć svih nas!

Javni diskurs u Srbiji, uključujući televizije sa nacionalnom frekvencijom, obiluje lažnim vestima i neprimerenim sadržajem o većini društvenih i političkih pitanja. Manipulacija činjenicama, a posebno brojkama kada je tema izbeglica u pitanju takođe je prisutna, posebno na internetu, i doprinosi širenju govora mržnje i straha među građanima Srbije.

Beogradski centar za ljudska prava otpočinje online kampanju #MiLjudiZajednoMožemoViše kako bi ukazao na važnost integracije izbeglica u srpsko društvo i obostrane koristi koje i društvo i njeni novi članovi imaju od ovog procesa. Pored toga želimo da ukažemo na važnost socijalne kohezije, multikulturalizma i doprinesemo smanjenju jaza između zajednica u cilju stvaranja tolerantnijeg društva gde svako ima šansu za dostojanstven život.

Još jednom želimo da ukažemo na važnost transparentne migracione politike čime bi građanima informacije o ovom pitanju bile dostupnije i jasno predstavljene.

Online kampanju #MiLjudiZajednoMožemoViše možete pratiti na našim nalozima na društevnim mrežama, na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru.