Izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Sonja Tošković gostovala je u emisiji Kulturni centar na temu migrantske krize koja je zadesila Srbiju i Evropu, i odnosu prema migrantima u kulturi i društvu.

Sonja Tošković istakla je specifičnosti Srbije kao tranzitne zemlje, u kojoj se migranti kratko zadržavaju na svom putu ka zemljama zapadne Evrope: ” Zemlje Evropske unije imaju mnogo veće budžete, i mnogo više iskustva za suočavanje sa ovim problemom. U Srbiji je situacija drugačija, jer nije lako zemlji da razvije institucionalne mehanizme i omogući integraciju ljudi koji su tu samo privremeno.”

Sonja Tošković se u svom gostovanju osvrnula i na aktivnosti koje Beogradski centar za ljudska prava sprovodi u cilju promene društvene percepcije migranata, i odnosa javnosti prema njima.  Od 2012. godine, Beogradski centar za ljudska prava pruža besplatnu pravnu pomoć tražiocima azila u Srbiji kao partner Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice: upoznaje ih sa njihovim pravima i obavezama, zastupa pred nadležnim organima Srbije kao i pred Evropskim sudom za ljudska prava. Takođe, Beogradski centar za ljudska prava prati stanje u ovoj oblasti kako u zemljama iz kojih dolaze tražioci azila, tako i u Srbiji, i radi na unapređenju procesa integracije tražilaca azila i osoba kojima je dodeljen status izbeglice u Srbiji.