23.03.2021 – Izbeglice za izbeglice – Izi (Refugees for Refugees) je pilot projektna aktivnosti koju Beogradski centar za ljudska prava (BCLJP) sprovodi u okviru projekta Podrška izbeglicama i tražiocima azila u Srbiji u izvršnom partnertstvu sa kancelarijom UNHCR-a u Srbiji. Izi predstavlja razmenu iskustava između već integrisanih izbeglica i izbeglica i tražilaca azil kojima je neophodna dodatna podrška u procesu integracije u naše društvo.

Proces integracije je kompleksan i dugotrajan put sa kojim se suočava svaka izbeglica u novom okruženju. Međutim, uz odgovarajuću podršku i motivisanost izbeglica, proces upoznavanja lokalne kulture i prihvatanja novog društvenog okruženja može da donese veliku obostranu dobrobit.

BCLJP je prepoznao potrebu za dodatnom podrškom ovoj populaciji u vidu asistenata za izbeglice koji su i sami prošli kroz postupak azila i integracioni proces u Srbiji i žele da pomognu osobama koje se nalaze u sličnoj situaciji da se na što efikasniji način integrišu i informišu o svojim pravima i obavezama.

Asistenti svojim prethodnim iskustvom i savetima mogu na jednostavniji i prisniji način da informišu zainteresovane klijente o njihovim pravima i obavezama dok su u proceduri azila, kao i nakon što im je odobren azil,  uključujući pristup tržištu rada, obrazovanju, zdravstvenom sistemu, lakšem snalaženju u novom sistemu društvenih pravila i vrednosti, kao i aktivnostima za lepše i sadržajnije slobodno vreme. Asistenti pomažu u osnaživanju izbeglica tako što ih podučavaju različitim veštinama i znanjem iz sopstvenog iskustva koja su im neophodna radi lakšeg snalaženja i komunikacije u Srbiji.

Izi je kreiran sa krajnjim ciljem da izbeglicama i tražiocima azila pomogne da dostojanstveno žive u Srbiji.