Fondacija za izbeglice Help Refugees i Fabrika fotografa organizovali su 9. avgusta 2017. godine izložbu grafika, akvarela i fotografija Farhada Nurija, dečaka iz Avganistana, koji sa porodicom boravi u Centru za azil u Krnjači. Izložba pod nazivom „Treba nam ljubaznost – san jednog desetogodišnjaka“ imala je humanitarni karakter – sav novac od prodaje Farhadovih radova biće uplaćen za nastavak lečenja dečaka Nemanje Damčevića nakon operacije malignog tumora na mozgu.

Farhad Nuri je sa porodicom u Srbiju došao pre osam meseci, bežeći od ratnih dešavanja u Avganistanu. Njegov talenat otkriven je na radionicama koje u Centru za azil u Krnjači organizuje Fondacija Ana i Vlade Divac, a javnost ga je upoznala preko kratkog filma koji je u martu 2017. godine snimio Međunarodni komitet spasa. Farhad je ubrzo posle toga dobio nadimak „mladi Pikaso“ zbog ljubavi prema ovom španskom slikaru.

Farhad se nada da će jednog dana srećno živeti u Švajcarskoj, međutim šanse za to su jako male. Sigurni putevi izbeglica ka Zapadnoj Evropi više skoro da i ne postoje, a nelegalni prelasci granica su previše opasni naročito za porodice sa decom. U međuvremenu, Farhadova porodica se nalazi u postupku azila u Srbiji, a Farhad ide u osnovnu školu. Pre nekoliko dana Dečiji kulturni centar Beograd ponudio mu je da postane član njegovog likovnog ateljea, a biće mu obezbeđeni svi potrebni materijali i oprema za slikanje kako bi nastavio da nadograđuje svoje slikarske veštine uz stručnu pomoć likovnog pedagoga.

Fotografija: Mondo/Stefan Stojanović