U junu 2017. godine u dvanaest evropskih gradova održava se jedan poseban festival kojim se brišu granice između izbeglica i lokalnog stanovništva. U pitanju je Izbeglički festival hrane, u čijem su osmišljavanju i realizaciji učestvovale organizacije Food Sweet Food i UNHCR. Restorani u Rimu, Amsterdamu, Lionu, Marseju, Briselu, Bordou, Lilu, Atini, Firenci, Madridu, Milanu i Bariju otvorili su svoja vrata kuvarima koji su u njihove gradove došli bežeći od ratnih dešavanja u svojim zemljama. Imajući u vidu univerzalnu moć hrane da povezuje ljude, ovaj festival ima tri glavna cilja, a to su: promena stavova o izbeglicama kod lokalnog stanovništva, unapređenje profesionalne integracije izbeglica i otkrivanje kulinarskih specijaliteta iz celog sveta.

Beogradski centar za ljudska prava i Liceulice odlučili su da se pridruže ovoj inicijativi kroz uključivanje kuvanja tradicionalne arapske hrane u jedinstveni događaj „Mimo granica“, koji je održan u subotu 1. jula 2017. godine u Galeriji ŠTAB u Beogradu. U kuhinji restorana „Od usta do usta“, koji je velikodušno otvorio vrata za Muhameda iz Sirije, Mustafu, Al-Nuha i Karara iz Iraka, ovi talentovani kuvari imali su priliku da pokažu svoje umeće kuvanja i da promovišu tradicionalnu arapsku hranu, a svi zajedno smo mogli da osetimo ukus i miris nove kulture. Maklube, fasulia, biryani, kabab hindy samo su neka od tradicionalnih arapskih jela koja su svi posetioci Galerije ŠTAB mogli da probaju uz razgovor sa nekoliko desetina izbeglica koje su učestvovale u događaju. Posetioci su takođe imali priliku da u neformalnoj atmosferi uživaju u celodnevnom druženju sa izbeglicama i da zajedno sa Demirom Mekićem i grupom mladih performera budu deo interaktivnog forum teatra. Nelly iz Kameruna prezentovala je tradicionalnu afričku tehniku ukrašavanja i pletenja kose, a Khatera iz Avganistana je predstavila umetnost oslikavanja tela kanom. Za dobru muziku bili su zaduženi Emir i Julio koji čine duo SinKuba.

Beogradski centar za ljudska prava i Liceulice već drugu godinu zaredom kroz zajednički program pokušavaju da podignu svest o problemima sa kojima se susreću izbeglice u Srbiji. Naročita pažnja pridaje se položaju osoba koje su odlučile da se nastane u Srbiji i preprekama sa kojima se susreću dok pokušavaju da ostvare svoja osnovna prava i integrišu se u naše društvo.

Događaj je organizovan uz podršku kancelarije UNHCR u Srbiji. Beogradski centar za ljudska prava i Liceulice posebnu zahvalnost duguju restoranu „Od usta do usta“, Galeriji ŠTAB i fotografkinji Sari Ristić.