17.10.2022. U okviru Izbeglice za izbeglice projektne aktivnosti, tim za integraciju Beogradskog centra za ljudska prava je u četvrtak 13.10.2022. godine organizovao drugu u nizu sesiju posvećenu visokom obrazovanju izbeglica u Srbiji.

Sesiju je otvorila i vodila naša Nina Miholjčić, savetnica za integraciju, koja je istakla značaj i važnu ulogu visokog obrazovanja u uspešnom procesu integracije izbeglica. Sesija je organizovana sa ciljem da okupi izbeglice sa iskustvom studiranja na fakultetima u Srbiji kojima je ovom prilikom pružena prilika da sa nama podele svoje iskustvo, izazove, kao i pozitivne strane studiranja.

Tokom sesije izbeglice studenti su pričali o motivima zašto su na prvom mestu odlučili da upišu fakultet. Takođe, sa nama su podelili izazove i prepreke sa kojima su se susreli prilikom procedura prikupljanja neophodnih dokumenata za upis i priznavanja inostranih diploma koje su stekli u svojim zemljama porekla.

Kroz razgovor sa studentima saznali smo kako su im prvi dani na fakultetu bili izazovni, kao i da su svesni koliko je znanje srpskog jezika jako važno za praćenje nastave i snalaženje na fakultetu u pogledu razumevanja i praćenja rasporeda predavanja, komunikacije sa studentskim službama i kolegama.

Statistički podaci govore da je danas u svetu samo 5% izbeglica uključeno u visoko obrazovanje, što je daleko od opšteg proseka koji iznosi čak 40%. UNHCR planira da sa svojom strategijom u oblasti obrazovanja poveća procenat studenata sa izbegličkim statusom na 15% do 2030. godine.[1]

Beogradski centar za ljudska prava pozdravlja napore UNHCR-a u pogledu što inkluzivnijeg obrazovnom sistema i podržava izbeglice u njihovoj odluci da nastave svoje visoko obrazovanje u Srbiji.

Sesija je deo projekta „Podrška izbeglicama i tražiocima azila u Republici Srbiji”, koji sprovodi Beogradski centra za ljudska prava uz podršku UNHCR-a u Srbiji.

 

[1] UN Refugee Agency. “Tertiary Education.” The UN Refugee Agency, UNHCR, 2019, https://www.unhcr.org/tertiary-education.html. Accessed 14 Oct. 2022.