Okrugli sto u organizaciji Beogradskog centra za ljudska prava na temu „Primena Zakona o azilu i privremenoj zaštiti u oblasti integracije“ održan je u Beogradu 16. decembra 2019. godine. Okrugli sto je otvorio predstavnik kancelarije UNHCR gospodin Hans Friedrich Schodder koji je tom prilikom prisutne upoznao sa predstojećim Globalnim forumom za izbeglice (Global Refugee Forum).

Predstavnica Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije Ivana Ćurko govorila je o nadležnostima institucije u oblasti integracije izbeglica kao i o dosadašnjim iskustvima i planovima u ovoj oblasti za 2020. godinu.

O dosadašnjim iskustvima u oblasti uključivanja izbeglica u tržište rada kao i pomoći koju UNHCR pruža, govorila je predstavnica UNHCR tima za trajna rešenja Ksenija Papazoglu.

Direktorka Mreže psihosocijalnih inovacija (PIN) Maša Vukčević Marković izložila je iskustva u radu sa izbeglicama u Srbiji i pitanja od značaja za njihovo mentalno zdravlje.

Učesnici okruglog stola su imali priliku da čuju i iskustvo iz života izbeglica u Srbiji od samih ljudi kojima je odobreno pravo na azil.