U petak, 18. novembra 2016. godine, Beogradski centar za ljudska prava održao je u Beogradu seminar „Prava nepraćene i razdvojene dece izbeglica u Srbiji“.

To je prvi u nizu od šest treninga posvećenih pravima dece u pokretu koje će Beogradski centar u narednih šest meseci organizovati u sklopu projekta Making a Difference for Refugee Children in Europe, finansiranog od strane Odeljenja za međunarodni razvoj Vlade Velike Britanije (DFID). Na treningu je učestvovalo 25 predstavnika institucija i organizacija koje pružaju različite oblike zaštite nepraćenoj deci izbeglicama.

Predavanje o međunarodnim standardima za zaštitu nepraćene dece u pokretu održala je Prof. dr Nevena Vučković Šahović, član Komiteta Ujedinjenih nacija za prava deteta od 2003. do 2009. godine, a o položaju nepraćene i razdvojene dece izbeglica u Srbiji govorili su Bogdan Krasić, Nikolina Milić i Vlada Šahović. Na kraju treninga, učesnici su identifikovali probleme i dali konkretne predloge i preporuke za unapređenje pružanja zaštite nepraćenoj deci u Srbiji.