Uz podršku Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije Beogradski centar za ljudska prava započeo je program upoznavanja lica koja su dobila utočište na teritoriji Republike Srbije sa srpskom kulturom, istorijom i ustavnim uređenjem. Program je predviđen Uredbom o načinu uključivanja u društveni, kulturni i privredni život lica kojima je priznato pravo na azil. U praksi ovakav vid obuke sprovodi se prvi put i predstavlja prvi takav zvaničan program u našoj zemlji.

Program traje 30 časova i obuhvata oblasti geografije, istorije, kulture, ljudskih prava i ustavnog uređenja. Za polaznike koji ne znaju srpski jezik obezbeđen je prevod na arapski jezik. Osim obuke u učionici predviđene su i tematske posete muzejima i institucijama.

U prvom bloku časova predviđeno je da se polaznici upoznaju sa geografskim položajem Srbije kao i istorijom od nastanka srpske države do današnjih dana. Izbeglice će se osim tokom časova upoznati sa istorijom i tokom posete beogradskoj tvrđavi, Hramu Svetog Save i Konaku knjeginje Ljubice.

Kroz običaje i folklor u Srbiji izbeglice će učiti u drugom bloku u okviru kog je predviđena i poseta Etnografskom muzeju a upoznavanje sa umetnošću je predviđeno tokom posete Narodnom muzeju.

U poslednjem bloku časova biće reči o istorijskom razvoju ljudskih prava u Republici Srbiji, upoznavanje izbeglica sa osnovnim pravima u pogledu rada, rodne ravnopravnosti, pristupa sudovima i uloge medija u demokratskom društvu. Obuka će biti zaključena razgovorom o ulozi Evropske unije i procesu priključenja iz perspektive Srbije.

Osnovni deo obuke sprovodi se u Kući ljudskih prava i demokratije.