Naselja Kefraja (Kefraya) i Fua (al-Fu’ah) nalaze se na severozapadu Sirije i pripadaju pokrajini Idlib. Prema popisu iz 2004. godine, u Kafraji je živelo oko 4.500 ljudi, dok je Fua imala nešto više od 10.000 žitelja. Međutim, do početka sukoba, ukupan broj stanovnika ova dva sela narastao je na oko 20.000. Udaljenost između Kefraje i Fue, većinski šiitskih mesta, je oko 3 kilometra. Pre početka građanskog rata, jedna od glavnih delatnosti lokalnog stanovništva, bila je proizvodnja maslina i smokvi.

10. juna 2017. godine, navršeno je tačno dve godine, dva meseca, dve nedelje i dva dana od kako su Kefraja i Fua pod opsadom opozicionih grupa. Naime, 28. marta 2015. godine pobunjenici su uspeli da zauzmu glavni grad pokrajine Idlib i opkole ova dva naselja, čiji su stanovnici ostali lojalni sirijskoj vladi. Izolacija je prouzrokovala teške uslove života, nestašicu hrane i nedostatak osnovne medicinske nege. Zajedničkom saradnjom Kancelarije Ujedinjenih nacija, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i sirijskog ogranka Crvenog polumeseca, organizovano je dostavljanje hrane, brašna, lekova, medicinske opreme i hrane za bebe. Pored toga, sirijsko i rusko vazduhoplovstvo takođe dopremaju humanitarnu pomoć. Sa druge strane, stanovnici ove dve enklave izloženi su konstantnom granatiranju, snajperskim i samoubilačkim napadima od strane Al – Nusra Fronta (ogranak Al-Kaide u Siriji) i drugih pobunjeničkih formacija. Savet bezbednosti Organizacije ujedinjenih nacija, još 2013. godine stavio je Al – Nusra Front na listu terorističkih organizacija. Krajem januara 2017. godine, procenjeno je da je u Kefraji u Fui zarobljeno još 18.800 ljudi.

Zahvaljujući sporazumu postignutom između sirijske vlade i pobunjenika (“Four Towns Agreement”) u martu 2017. godine, omogućena je evakuacija stanovnika Kefraje i Fue do teritorije pod kontrolom vladinih snaga. Put do utočišta vodio je preko nesigurnog koridora koji je bio pod kontrolom međusobno suprotstavljenih pobunjeničkih grupa. 15. aprila, prilikom jedne od evakuacija, izvršen je samoubilački napad na konvoj autobusa, kada je stradalo preko 120 civila, od kojih su 70 bila deca. Odgovornost za ovaj zločin nije preuzela nijedna teroristička organizacija. Ipak, sa sigurnošću se može reći da su napad organizovali pobunjenici koji su bili protiv navedenog sporazuma sa sirijskim vlastima.

Sudbina stanovnika Kefraje i Fue je i dalje neizvesna. Oni su taoci i efikasno oruđe u rukama onih koji su ih opkolili, a njihovi životi koriste se kao ulog prilikom pregovaranja sa suprotnom stranom. Dok prolaze godine, meseci, nedelje i dani…

 

Izvori:

http://www.aljazeera.com/news/americas/2013/05/201353021594299298.html

http://sarc.sy/humanitarian-relief-aid-reached-maday-zabadani-foa-kiffrya/

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=56164#.WT5rpWiGOUk

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-39426162

http://syriadirect.org/news/four-towns-one-agreement-and-the-%E2%80%98same-tragedy-for-all%E2%80%99-buses-arrive-ahead-of-mass-evacuations/

Photo: Arab Weekly